wtorek, 3 czerwca 2014

Koncept z kalendarza 6. Brąz z ziemniakami.


Na zbrązowienie najlepsze są ziemniaki…
Albo buraki, co kto ma pod ręką.
Gdy brązowieje taki czy owaki,
Cukrem mu plędza posyp cienko.
Można też smażyć. Z cebulką. Na smalcu.
Po prostu pokrój i wrzuć na patelnię.
Tym zaś co kuchnię mają w małym palcu
Niech mąkę z pyrą zagniatają dzielnie,
Kopytka w ukos pokroją szybciutko,
Podadzą w skwarkach albo z dobrym sosem,
Podleją ziemniaczaną wódką...
Nikt na to nie pokręci nosem!
Jak do gotowania masz tylko dwie lewe,
Spróbuj odbrązowić go pyrami z gzikiem...
Gdyby na twe próby miał się unieść gniewem,
Zostaw go... Był i będzie nikim.

(02/05/2014)


Brak komentarzy: